Lyssna – en konferens om ljud

Den 25 november 2015 samlades ca 150 personer för att delta i en heldagskonferens om ljud som samhällsfråga. Deltagarna var alltifrån ljudforskare, ljuddesigner och pedagoger till arkitekter och representanter från byggbranschen.

Under konferensens gång diskuterades ljudens effekter i skolan, hemmet, stadsrummet och i naturen. Talarna tog bl a upp erfarenheter och aktuell forskning som rör hälsa, lyssnande, inlärning, ljuddesign, stress, akustik och hur mänskligt ljud påverkar naturen.

Bland talarna fanns bland andra Viveka Lyberg Åhlander, logoped och forskare vid Lunds universitet, Dan Hallemar chefredaktör för tidskriften Arkitektur, Maria Albin överläkare och forskare vid Lunds universitet och Aram Seddigh från Stressforskningsinstitutet i Stockholm. Den världsledande naturljudinspelaren Chris Watson från Storbritannien bjöd på en guidad tur i naturens häpnadsväckande ljudlandskap.

Konferensen avslutades med ett möte med den färgblinde cyborgkonstnären Neil Harbisson som med hjälp av en antenn implanterad i sin hjässa bokstavligen kan höra färger.