Jubileumsfirande av Idéforum Björkliden 10 år!

Den 8 maj firade stiftelsen att det i år, 2019, är tio år sedan vi för första gången for upp till Björkliden med en utvald grupp unga forskare med intresse för tvärvetenskaplig forskning. Stiftelsen ville samla deltagarna från samtliga år och tacka för alla de givande samtal och inspirerande uppslag som de bidragit med.

Firandet började under eftermiddagen då föreläsaren Hannes Sjöblad ledde en debatt om de etiska frågeställningar dagens forskning kan leda till i framtiden. Perspektiven var många. Så möttes till exempel forskare från cancerområdet, kvantteknologi, ekonomisk historia, artificiell intelligens och idéhistoria. Ett citat under eftermiddagen sammanfattade det hela väl: ”Vetenskapen har sina konsekvenser.”

På kvällen bjöd Björklidenforskarna under ledning av moderatorn Mats Nilsson på spännande exempel och insikter från sin forskning. Vi fick höra om kvinnliga jurister vid 1900-talets början, om hur man åstadkommer mer effektiva kemiska katalysatorer, om klimatforskning, om dinosauriernas tankevärld och om rättegångsprotokoll under romersk tid. Mats intervjuade också Sture Forsén, nestor i kvantkemi och initiativtagare till flera tvärvetenskapliga satsningar vid Lunds universitet. Sture verkade själv ha utvecklat vissa kvantfysiska egenskaper när han under 60-talet befann sig på två ställen samtidigt: KTH och nyinvigda LTH.