2018–2023

Artist in Residence på Skissernas Museum

Sedan flera år tillbaka stödjer LMK-stiftelsen ett internationellt residensprogram för konstnärer på Skissernas Museum. Årligen arbetar internationellt etablerade konstnärer periodvis i anslutning till museet och får ta del av den tvärvetenskapliga miljö som Lunds universitet utgör.

Fotograf: Emma Krantz

Efter ett par års uppehåll startar museet upp denna verksamhet igen! Från april till september 2022 får museets alla besökare möta färgstarka och lekfulla verk av graffitikonstnären Finn Hallin, alias Finsta, en av Europas ledande urbana samtidskonstnärer.

I mars-april 2022 arbetar Finsta på museet och i hans första stora separatutställning i Sverige, som öppnar 7 april, får vi följa hans kreativa process och inspirationskällor bland annat genom att få titta in i hans skissböcker. Även om hans konst oftast skapas med hjälp av sprayburken startar allting med en skiss gjord med penna på papper. Finstas konst rör sig mellan måleri, design, musik och animationer –  ibland utfrån sig själv som konstnär och ibland i samarbete med stora varumärken som Nike, Absolut Vodka etc. Utställningen på Skissernas Museum visar flera nya platsspecifika verk.

Finn Hallin är född i Lund, har en MFA från Konstfack och är verksam i Stockholm där han har sin studio. Han är ett välkänt namn på street-art scenen och har utfört muraler i bland annat i USA och Frankrike.

2019

Fotograf: Emma Krantz

Aline Xavier Mineiro från Brasilien och Haroon Gunn-Salie från Sydafrika arbetade på museet i februari och mars 2019. De arbetade inför publik i museets fönstergalleri och utvecklade den gemensamma processbaserade utställningen Three Years Running i utställningssalarna. Verken belyste lokala och globala frågor, bland annat hur arvet efter apartheid fortsätter att påverka det kollektiva medvetandet i dagens Sydafrika och omständigheterna kring de brustna dammarna orsakade av Brasiliens gruvindustri.

© 2014 MMA, photographed by Jackie Neale

2018

Nina Katchadourian var Skissernas Museums första Artist in residence. Under 2018 tillbringade hon flera perioder på museet och höll bland annat föredrag om sitt konstnärskap, lärde känna samlingarna och ställde ut sin konst. Nina Katchadourian är en amerikansk interdisciplinär konstnär med armeniska och finlandssvenska rötter. Hon arbetar med video, performance, ljus, skulptur, fotografi och projekt i det offentliga rummet. Hon bor och arbetar i New York och  Berlin och är Clinical Associate Professor vid New York University.